Ljubljana
MGML

Glasbeni festival O•zvočenje 22: Muzikačaka − Sara Korošec

V okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe, se na tokratnem tridnevnem glasbenem festivalu predstavljajo: Muzikačaka − Sara Korošec, Jure Tori in skupina SAETA

Torek
23
Apr 2024
Čas: 19:00
Lokacija: Bežigrajska galerija 2
Muzikačaka_Sara Korošec_O•zvočenje 22_2024
Muzikačaka_Sara Korošec_O•zvočenje 22_2024 © Marko Tušek

Bežigrajska galerija vse od leta 1977 pripravlja vsakoletno glasbeno prireditev sodobne avtorske glasbe, na kateri se predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe. Glasbeni festival vključuje v svoj program glasbene ustvarjalce, ki se redko predstavljajo slovenski javnosti.

Torek, 23. april 2024, ob 19. uri
Muzikačaka −Sara Korošec
− vokal, klavir, sintetizator, harmonika, looper, efekti
Zvok − Sara Korošec
Muzikačaka
je skupina-ženska oziroma one-woman-does-everything-by-herself, projekt Sare Korošec. Glasba je kar nekaj let mirno čakala na pravi trenutek. Projekt je nastal  v letu 2015 na haloškem hribu med kurjenjem krušne peči, sekanjem drv in v virtualni in osebni izolaciji. Je skupina, žival, ideja, zgodba, alter ego, duh,  ki skozi aktualne glasbene tokove vključuje tradicionalno okolje Haloz, kulturo, socialne strukture, kontekst ruralnosti in robnosti in vpogled  v vpetost in vpliv okolja na ustvarjanje, življenje, odnose...  Zgodbe Muzikačake so v živo izvajane z looperjem in pripovedovane skozi plastenja klavirja, vokala,  elektronike, terenskih posnetkov in poezije.
Od 2015, ko je nastal prvenec Tako, da ne bi bolelo in je koncertirala po Sloveniji kot izbranka Klubskega maratona, so bile izdane še 3 digitalne izdaje: Dolgčas (2016), Pol dan in pol noč (2018) in Povezava in življenje na daljavo (2020).
Muzikačaka je v glavnem osebni boj s samoto, pripadnostjo in želja po komunikaciji med in z različnimi časi, prostori in ljudmi.

Glasba, ki čaka in potem ne čaka več
Umirjeno, tenkočutno in hkrati odločno so se včeraj (23.4.2024) slišale skladbe Sare Korošec – Muzika čaka v Bežigrajski galeriji 2 na 22. glasbenem festivalu O zvočenje. To je glasba, ki je bolj resnična od resničnega. In tako zares. Prav nič izumetničeno. Kar je pri uporabi sintetizatorjev zelo pogosto. In se tudi  sliši dolgočasno, naveličano. Njena glasba pa se sliši naravno. Kot, da jo je ustvarila mirna narava vsega.
Sara Korošec je skladateljica in glasbenica. Obvlada svoj glas in klaviature, klavir, sintetizator, glasbene zanke in zvočne efekte.
Muzikačaka je samo na svojem zvočnem potovanju.
Miloš Bašin

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se