Ljubljana
MGML

Odprtje razstave Susan Meiselas: Mediacije

"Fotoaparat je izgovor, da se lahko nahajaš nekje, kamor sicer ne sodiš. Omogoča mi tako točko povezovanja kot tudi točko razdvajanja." —Susan Meiselas

Susan Meiselas (ZDA, 1948), članica prestižnega fotografskega združenja Magnum Photos, že pet desetletij uporablja svoj fotoaparat za pričevanje in povezovanje. Od leta 1976 je prepotovala ves svet, ukvarja pa se z najrazličnejšimi temami, od spolne industrije do vojn in kršitev človekovih pravic. Vljudno vas vabimo na odprtje njene razstave Mediacije, ki ga bo v torek, 20. junija 2023, ob 18.00 v Galeriji Jakopič uvedel pogovor s fotografinjo.

Torek
20
Jun 2023
Čas: 18:00
Lokacija: Galerija Jakopič
Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Pred predstavo, Tunbridge, Vermont, ZDA, 1974
Pred predstavo, Tunbridge, Vermont, ZDA, 1974 © Susan Meiselas / Magnum Photos

Razstava Mediacije združuje projekte, nastale od začetka kariere Susan Meiselas v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja do danes, in poudarja njen edinstveni pristop. Čeprav fotografija ostaja njeno osnovno izrazno sredstvo, vse več uporablja tudi druge medije, kot so knjige, film in zvočni posnetki; tako razširja svoje fotografsko delo in okoli njega oblikuje pripovedi. Zbira, objavlja in razstavlja tudi najdene posnetke in dokumente, kot del multimedijskih instalacij ali spletnih arhivov, ter s tem vključuje glasove posameznikov in skupnosti, ki so žrtve nasilja in zatiranja.

Retrospektiva je poimenovana po razstavljeni instalaciji Mediacije, ki kritično preizprašuje fotografije, ki jih je Susan Meiselas posnela med ljudskim uporom v Nikaragvi v letih 1978 in 1979. Postavlja provokativna vprašanja o ustvarjanju, uporabi in dojemanju podob v različnih kontekstih in zgodovinskih trenutkih. Prav zaradi tega kritičnega odnosa, tudi do lastnega dela, je avtoričin prispevek k sodobni fotografiji tako neprecenljiv.

Razstavo bo po pogovoru s fotografinjo ob 19.00 odprla Nj. Eksc. Jamie Lindler Harpootlian, veleposlanica Združenih držav Amerike v RS.

Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič na Ljubljana Art Weekend 2024 • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
26
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
2
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Ned
9
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se