Ljubljana
MGML

Predstavitev publikacije "Na drugi strani" (Uvod, Identiteta)

Prva dva dela publikacije (Uvod, Identiteta) vam bodo predstavili avtorji projekta in uredniški odbor – dr. Jan Babnik (Membrana), Marija Skočir (MGML), dr. Ilija Tomanić Trivundža (FDV) – ter strokovna sodelavka in sourednica Julija Hoda.

Torek
23
Feb 2021
Čas: 18:00
Lokacija: Platforma Zoom in Facebook stran @JakopicGalerija
Odrasli, študenti, seniorji
Predstavitev publikacije "Na drugi strani" (Uvod, Identiteta)

Razstava "Na drugi strani" in njena spremljevalna publikacija v štirih delih sta rezultat želje po oblikovanju platforme, ki bo drugačna od dosedanjih pregledov slovenske zgodovine fotografije ali posameznih fotografskih zvrsti – in ki bo predvsem odpirala številne možnosti nadaljnjega raziskovanja, razmisleka, in morda najpomembneje, diskusije.

Pridružite se nam na predstavitvi prvih dveh delov publikacije (Uvod, Identiteta) na platformi Zoom ali na Facebook strani Galerije Jakopič. V živo.

Povezava do srečanja na Zoom-u:
https://us02web.zoom.us/j/88395955819?pwd=UkxvZ09wMXdOMFFZc3NiRlJEM09BUT09
Meeting ID: 883 9595 5819
Passcode: 111125


Uvod

Uvod lahko pospremimo z opombo, da ta prvi del publikacije predstavlja tisto najmanj, kar je treba k slovenski reportaži prispevati v smislu definiranja pojmov, pregleda bistvenih korakov, preobratov in poudarkov skozi celotno stoletje njenega razvoja ter večnih, še bolj pa sodobnih izzivov, s katerimi se fotoreporterji in uredništva srečujejo. Zadnja dva prispevka razpirata širši miselni okvir: mediji niso edina družbena institucija, ki določa vidnost fotoreportaže, zato jo je treba misliti tudi v okviru institucij s področja dediščine, avtorskega prava in estetike, ki nastopajo vsaka s svojim skupkom odločevalcev, konvencij, odjemalcev in občinstva.
Avtorji besedil: dr. Jan Babnik, mag. Urša Chitrakar / LL. M., Lenart J. Kučić, Nika Perne, dr. Mojca Puncer, Marija Skočir, dr. Ilija Tomanić Trivundža

Identiteta

Prispevki v drugem delu publikacije ponujajo pogled na slovensko reportažno fotografijo skozi prizmo identitete. Besedil ne druži skupen pristop – nekatera izhajajo iz dela posameznih fotografov, druga iz publikacij, prav tako ne obravnavajo enakih časovnih izsekov, nekatera pa gledajo na reportažno fotografijo onstran ozke definicije fotoreportažne vrste. Družita jih skupno krovno razumevanje značilnosti identitetnih procesov in zavedanje o umeščenosti reportažne fotografije vanje. Njihova raznolikost je hkrati opozorilo in povabilo. Opozorilo, da kompleksnih tem ne moremo zreducirati na preproste pripovedi, in povabilo k široki, večplastni interpretaciji vizualnega materiala. Fotoreportaži je primat dan v drugem, kataloškem delu te publikacije, kjer so fotoreportaže reproducirane ne kot fotografije, temveč kot novinarske zgodbe, torej v originalni pojavni obliki, s spremljevalnimi besedili in vsemi omejitvami reprodukcije v tisku.
Avtorji besedil: mag. Meta Krese, dr. Tanja Petrović, dr. Ilija Tomanić Trivundža, dr. Matjaž Uršič, dr. Ksenija Vidmar Horvat, dr. Marko Zajc

Ned
19
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Družine, pozor! Z vodnikom za mlade radovedneže po Slubanovi razstavi • Družine
Ned
19
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič na Ljubljana Art Weekend 2024 • Odrasli, študenti, seniorji
Ned
26
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Ned
2
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Jakopič • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se