Ljubljana
MGML

Ljubljana Art Weekend: Ob kavi o tem, kako je Mestni muzej dobil nov mural

Vabljeni na kavico na muzejskem dvorišču s predstavitvijo projekta Z zavoja v zid – od mednarodnega javnega poziva do realizacije murala na muzejski fasadi. Vodja projekta in kustos Galerije Vžigalica Jani Pirnat vam bo predstavili začasni mural nemškega uličnega umetnika Krashkida, ki od konca leta 2023 krasi notranje dvorišče muzeja, ogledali pa si bomo tudi razstavo 10 najboljših prispelih rešitev za zidno poslikavo.

Petek
24
Maj 2024
Čas: 11:00–12:30
Lokacija: dvorišče Mestnega muzeja Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Mural Brez naslova nemškega umetnika Krashkida, 2023
Mural Brez naslova nemškega umetnika Krashkida, 2023 © Blaž Gutman / MGML

Krashkidov mural Brez naslova po zapisu komisije, ki je odločala o najboljšem predlogu, na igriv način ustvarja most med zunanjščino in notranjostjo Mestnega muzeja Ljubljana ter obstoječim stavbnim elementom daje novo funkcijo. Hkrati tudi dobro izkorišča samo fasado, do katere pelje zavoj, ki ne vodi nikamor ter element okna.

"Svoj predlog razumem v smislu poklona muzeju kot kraju srečevanja in sporazumevanja. Predmet, razstavljavec in obiskovalec vzpostavijo diskurz. Ta je lahko formativen, spodbuden, izzivalen ali pa zgolj kratkotrajen in bežen. Kot so raznoliki obiskovalci muzejev, tako so lahko različne tudi njihove izkušnje ob obisku," je  o svojem delu zapisal umetnik.

Na predstavitvi si bomo ogledali tudi razstavo 10 najboljših predlogov, ki so prispeli na mednarodni poziv za mural Z zavoja v zid. Tega smo v Galeriji Vžigalica in Mestnem muzeju Ljubljana (MGML) izvedli med majem in septembrom 2023. Namen poziva je bil z zidno poslikavo osmisliti notranjo fasado Mestnega muzeja Ljubljana in jo vključiti v podobo notranjega dvorišča muzeja. Poziv je pritegnil pozornost 136 avtoric in avtorjev z vsega sveta.

Obvezne prijave na druženje s kustosom na: galerija.vzigalica@mgml.si

Sre
22
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana, konferenčna dvorana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Pet
24
Maj 2024
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sre
29
Maj 2024
Voden ogled
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se