Ljubljana
MGML

REZULTATI JAVNEGA POZIVA ZA MURAL NA FASADI NOTRANJEGA DVORIŠČA MESTNEGA MUZEJA LJUBLJANA Z ZAVOJA V ZID

Vsem 136 umetnicam in umetnikom se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in poslane kreativne rešitve ter umetniške predloge!

Petčlanska strokovna komisija javnega poziva Z zavoja v zid je izbirala med predlogi 136 avtorjev in avtoric, prispelimi na mednarodni poziv za mural in za zmagovalca razglasila nemškega uličnega umetnika Krashkida iz Hamburga.

None

Utemeljitev komisije je: »Krashkid je prepoznaven nemški ulični umetnik mlajše generacije z dokaj obširnim opusom in konsistentnim slogom. Je tudi del umetniškega kolektiva Guapo Sapo, v katerem delujeta še ulična umetnika Ju Mu in Isakov, s katerima se je v minulih letih udeleževal številnih festivalov urbane umetnosti po svetu. Njegove poslikave so živahnih barv, grafične, s figurami polnimi karakterja, ki so praviloma vpete v dialog z javnim prostorom. Prepričal je tudi s konsistentnim slogom, ki je razviden iz njegovega portfelja. Z lucidnim predlogom je uspel povezati obiskovalce z vsebino in poslanstvom muzeja. Istočasno je predlog ustvaril most med zunanjščino in notranjostjo ter obstoječim stavbnim elementom dal novo funkcijo. Poslikava je hkrati igriva in vabi k interakciji

O izhodiščih za svoj predlog je Krashkid zapisal: »Ko obiskujem muzeje, vedno opazim enake položaje, v katerih ljudje gledajo razstavljene predmete. Ker je na steni muzeja vidno okno, sem ga želel vključiti tudi v svoj koncept. Rezultat je umetniško delo, na katerem štiri osebe v različnih pozah gledajo okno (in vse v njem) kot umetniško delo. Svoj predlog razumem kot poklon muzeju, ki je kraj srečevanj in komunikacije. Predmet, razstavljavec in gledalec vstopajo v diskurz. Ta je lahko formativen, hvaležen, izzivalen ali celo kratkotrajen in minljiv. Tako kot so vsestranski obiskovalci muzeja, je lahko večplastna tudi izkušnja obiska razstave.« 

Več informacij o umetniku je dostopnih na: instagram.com/krashkid

Poziv Iz zavoja v zid vključuje tudi izbor 10 finalistov oz. predlogov, ki bodo predstavljeni na spremljevalni panojski razstavi na klančini zavoja. Ti so:

AndreHZ, Nizozemska
Miha Artnak, Slovenija
CT, Italija
Vuk Ćosić, Slovenija
Bradley Downey, ZDA
Dalal Mitwally, Jordanija
Klara Perušek, Slovenija
Oliver Pilić, Slovenija
Irena Woelle, Slovenija
TROK ZEK, Slovenija

Krashkidova zmagovalna vizualna rešitev bo na fasadi Mestnega muzeja Ljubljana realizirana predvidoma do konca leta 2023. Do odprtja razstave vizualni predlogi ne bodo javno objavljeni.

Kako je potekal izbor
Na mednarodni javni poziv, namenjen zbiranju predlogov za mural na fasadi notranjega dvorišča Mestnega muzeja Ljubljana, smo do 15. septembra 2023 prejeli predloge 136 umetnic in umetnikov, ki jih je petčlanska komisija v sestavi Jani Pirnat (predsednik) in člani Name:, Jasper van Es, Janez Polajnar in Nejc Kovačič preučila po kriterijih: izvirnosti in vizualna kakovost predloga, izkušnje in konsistenten stil avtorja/avtorice, vsebinska vključenost v muzejsko okolje in prilagojenost lokaciji, kakovost poslane predstavitve, izvedljivost, privlačnost za muzejske obiskovalce.

Celotno besedilo poziva je na voljo tukaj: https://mgml.si/sl/open-call/

Sporočilo za javnost

Objavljeno: 22. 9. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se