Ljubljana
MGML

Jože Plečnik – stripovski junak!

Sveže iz tiskarne! Vabljeni na pogovor z avtorjema dr. Blažem Vurnikom in Zoranom Smiljanićem ob pravkar izdanem stripu 'Plečnik in pika'.

Sreda
24
Nov 2021
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Naslovnica stripa 'Plečnik in pika'
Naslovnica stripa 'Plečnik in pika' © Zoran Smiljanić

Po že dveh uspešnih sodelovanjih avtorjev Blaža Vurnika, kustosa za novejšo zgodovino v Mestnem muzeju Ljubljana, in Zorana Smiljanića, priznanega slovenskega striparja, ko sta nastala stripa 'Spomini in sanje Kristine B, Ljubljana 1941–1945' in večkrat nagrajeni strip 'Ivan Cankar: podobe iz življenja', sta ustvarjalca spet združila moči. Kot uvod v obeleževanje 150-letnice rojstva našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika v letu 2022, sta avtorja ustvarila strip 'Plečnik in pika'.

V stripu sledimo Plečnikovi ustvarjalni poti, ki se je začela na Dunaju ter nadaljevala v Pragi in rodni Ljubljani. Tu je imel arhitekt priložnost ustvariti številne arhitekturne in urbanistične projekte – Jakopičevo sprehajališče, Trnovski pristan, Šuštarski most, Tromostovje, Peglezen, Narodno in univerzitetno knjižnico, Žale, Križanke in še mnoge druge. Strip pred nas razgrne nadvse bogat Plečnikov opus, hkrati pa v njem dodobra spoznamo tudi njegove osebne poglede na arhitekturo, njegovo naravo in značaj ter miselni svet intelektualca in umetnika, ki je bil mojster v ustvarjanju svojstvenih arhitekturnih vizij. V pripoved so vpleteni tudi odzivi okolice na Plečnikova dela ter dogodki, ki so zaznamovali njegovo življenje.

Scenarij Blaža Vurnika črpa iz bogate strokovne in znanstvene literature ter poglobljenega študija zapuščine, ki jo hrani Plečnikova hiša, iz česar je ustvarjena večplastna zgodba o Plečnikovi osebnosti in njegovih delih. Slednjo je Zoran Smiljanić prelil v strip ter se pri tem še posebej posvetil natančnemu izrisovanju Plečnikove arhitekture in vseh njenih raznolikih detajlov, po katerih je mojster tako slovel.

Pogovor z avtorjema stripa bo vodil Bojan Albahari, član uredništva stripovske revije Stripburger.


Zaradi omejenega prostora se je treba na predstavitev stripa prijaviti na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Za obisk dogodka je potrebno izpolnjevati vsaj enega izmed pogojev PCT.

Strip je izšel v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Foruma Ljubljana oz. revije Stripburger ob bližajoči se 150-letnici rojstva Jožeta Plečnika v letu 2022.

Blaž Vurnik, Zoran Smiljanić: Plečnik .
MGML in Forum Ljubljana
zbirka Republika Strip #31
november 2021
140 čb strani
A4, trda vezava

Cena: 19 €

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se