Ljubljana
MGML

Sol in sladkor

Interdisciplinarna predavanja dr. Marka Prpiča

Govorimo o hrani in kako je ta vplivala na potek svetovne zgodovine.

Torek
25
Jan 2022
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Sol in sladkor
© svetovni splet

Med začimbe lahko uvrstimo tudi sol in sladkor. Sol je edina dodatek k hrani, ki ga človeški organizem potrebuje. Vse do iznajdbe hladilnih in zamrzovalnih naprav je bila nepogrešljiva pri konzerviranju živil, še posebej mesa. Tudi sladkor so uporabljali kot konzervans. Srednjeveški gurmani so imeli radi kombinacijo sladkega in kislega, tako da je bil nepogrešljiv v srednjeveški kuhinji. Ker je zdravila naredil užitnejša, ga najdemo v številnih medicinskih pripravkih.

Tako sol kot sladkor sta danes na slabem glasu, in priporočila medicinske stroke pravijo, da moramo biti pri njihovi uporabi previdni.

Predavanje je odprto za javnost; prijavo nanj nam pošljite na prijava@mgml.si.  

Da nam bo vsem lažje, ne odpovedujemo, ampak prilagajamo.

Posamezno predavanje stane 5 €, sklop mesečnih pa 12 €.

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se