Ljubljana
MGML

Dragi mojster, Jože Plečnik

Brezplačna projekcija dokumentarnega filma v Slovenski kinoteki

Pod pokroviteljstvom veleposlaništva Češke republike v Ljubljani in kot uvod v predavanje doc. dr. Pavla Panocha s Filozofske fakultete Univerze v Pardubicah (CZ) 19. 10. ob 18:00 v Mestnem muzeju Ljubljana vas v sredo, 5. 10., vabimo na brezplačno projekcijo dokumentarnega filma 'Dragi mojster, Jože Plečnik' v Slovensko kinoteko.

Sreda
5
Okt 2022
Čas: 20:00–21:15
Lokacija: Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Arhitekt Jože Plečnik v Pragi, 1913
Arhitekt Jože Plečnik v Pragi, 1913 © dokumentacija MGML / Plečnikova zbirka

Filmski dokumentarni esej o vodilnem evropskem arhitektu in urbanistu Jožetu Plečniku (1872–1957) sooča njegovo prepoznavno in bogato delo v Pragi in v rodni Sloveniji. Na svojevrsten način pobližje predstavi Plečnikove gradbene predelave Praškega gradu, saj naj bi na željo družine predsednika Masaryka ta kraj s tisočletno zgodovino spremenili v sedež predsednika nove demokratične države. Pri tem je imela pomembno vlogo tudi predsednikova hči Alice G. Masaryková, ki je v času arhitektove odsotnosti nadzorovala obnovo gradu.

Pozdravni nagovor pred projekcijo filma: nj. eks. Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Sloveniji
Strokovni uvod v film: Martin Halata, direktor arhiva Praškega gradu

Za ogled filma v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih prevzamete v kinu. Film je sinhroniziran v slovenščino.

Dokumentarec 'Dragi mojster, Jože Plečnik' je uvod v predavanje Delo čeških učencev Jožeta Plečnika v omejitvah neoklasicizma doc. dr. Pavla Panocha s Filozofske fakultete Univerze v Pardubicah (CZ), ki je na sporedu v sredo, 19. 10., ob 18:00 v Mestnem muzeju Ljubljana in je del spremljevalnega programa osrednje muzejske razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt.

V sodelovanju s produkcijsko hišo Vertigo. Izvirni naslov: Drahý Mistře - Josip Plečnik, architekt Pražského hradu; režija: Pavel Koutecký; država: Češka/Slovenija; leto: 1996; format slike: 1.37; barva: barvni; podnapisi: sinhronizirano; dolžina: 60'

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se