Ljubljana
MGML

APERTA TRIO (Slovaška)

Ronald Šebesta, klarinet / Jozef Lupták, violončelo / Nora Skuta, klavir

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Ponedeljek
10
Jul 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Ronald Šebesta (klarinet), Jozef Lupták (violončelo), Nora Skuta (klavir)
Ronald Šebesta (klarinet), Jozef Lupták (violončelo), Nora Skuta (klavir)

Ludwig van Beethoven (1770—1827), Trio za klarinet, violončelo in klavir v B-duru, op. 11 

Peter Zagar (1961), Trio za klarinet, violončelo in klavir 

Alexander Zemlinsky (1871—1942), Trio za klarinet, violončelo in klavir v d-molu, op. 3 


Aperta Trio je leta 1996 izšel iz zasedbe Opera Aperta Ensemble, ki se je na Slovaškem proslavila s svežim dramaturškim pristopom in izredno kakovostnimi interpretacijami. Vsestranski mladi člani zasedbe so težili predvsem k sodobni glasbi, vpliv bolj izkušenih članov pa je program zasedbe prizemljil v klasicistično romantično tradicijo. Tem vodilom ostaja zvest tudi Aperta Trio, ki nadaljuje z iskanjem inovativnih načinov, kako družno predstavljati velikane klasicizma in manj znane sodobne skladatelje.

Čelist Jozef Lupták je znan kot ustanovitelj in umetniški direktor slavnega mednarodnega festivala komorne glasbe Konvergencie (Stekanja), enega najprestižnejših tovrstnih dogodkov na Slovaškem. Po opravljeni diplomi na bratislavskem konservatoriju in akademiji odrskih umetnosti je Jozef študij nadaljeval pri profesorju Cohenu na Kraljevi akademiji glasbe v Londonu in pri profesorjih Parisotu, Meyerju in Tsutsumiju na Centru za umetnost Banff v Kanadi. Danes je eden osrednjih slovaških umetnikov, za svoj prispevek pri oblikovanju slovaškega sveta klasične glasbe pa je prejel že številne nagrade (Nagrada Ministrstva za kulturo Slovaške, Nagrada F. Kafenda) in nominacije (Kristalno krilo, Nagrada Fundacije Tatra Banke, Češki lev, in nagrado Sonce v mreži za film Amnestie). Gostoval je po vsem svetu, od Evrope in ZDA vse do Nove Zelandije. Kot izjemno iskan komorni glasbenik redno sodeluje z umetniki in zasedbami na svetovni ravni ter vodilnimi dirigenti. Tudi mojstrske tečaje izvaja po številnih državah (Slovaška, Italija, Madžarska, ZDA in Anglija). K svoji že doslej zajetni diskografiji bo kmalu dodal album Bachovih Suit za solo violončelo, ki jih trenutno snema, v prihodnosti pa načrtuje tudi izdajo albuma lastnih skladb. Bil je eden prvih slovaških glasbenikov, ki je v času karantene svoje nastope v celoti preselil na splet, zraven pa organiziral tudi dva mednarodna spletna koncerta, ki sta povezala Portland, London in Bratislavo.

Pianistka in soustanoviteljica slavnega slovaškega sestava Opera Aperta Ensemble Nora Skuta je globoko spoštovana izvajalka sodobne glasbe. Vendar pa ima v repertoarju tudi omembe vredno število romantičnih klasičnih del, zlasti klavirskih duov z violončelom, klarinetom ali violino. Njen najljubši medij so komorne zasedbe, kakršni sta tudi Aperta Trio in klavirski duo, ki ga je ustanovila z bivšim možem Mikijem Skuto. Nora redno nastopa na mednarodnih festivalih v Pragi, Berlinu, Salzburgu, Dresdnu, na Dunaju in v mnogih drugih srednjeevropskih mestih. V teku svoje ugledne kariere je sodelovala s številnimi vidnimi klasičnimi skladatelji, izvajalci in dirigenti, kot so X. Phillips, L. Fenyö, B. Griffith, S. von Osten, M. Schröder, Z. Krauze, L. Andriessen, S. Reich, W. Rihm. Sodobni skladatelji jo pogosto prosijo, naj krstno izvede njihove novitete. Snema predvsem s komornimi sestavi, in sicer za Slovaški radio, RTVS, ORF, Music Fund, Hevhetio, EMC, NAXOS, NEOS, KAIROS in WDR 3. Njen samostojni album Sonat in preludijev za preparirani klavir, skladatelja Johna Cagea (Hevhetia 2005) je globoko cenjen v strokovnih krogih po vsem svetu. Cenjeni BBCjev kritik R. Thomas, ga je vključil med svojih 1001 zgoščenk klasične glasbe, ki jih morate slišati, preden umrete. Od leta 2009 dela kot prva pianistka zasedbe Österreichisches Ensemble für Neue Musik v Salzburgu.

Ronald Šebesta je eden od vodilnih slovaških klarinetistov. Diplomiral je na glasbenih akademijah v Bratislavi in Boulognu in se leta 1995 zaposlil kot prvi klarinetist Slovaškega radijskega simfoničnega orkestra. Leta 1996 je sprejel ponudbo za isti sedež pri komornem orkestru Cappella Istropolitana. Iz ljubezni do sodobne glasbe je soustanovil glasbeno skupino Veni ter eksperimentalni improvizacijski zasedbi Vapori del Cuore in mednarodno Slovaško-Avstrijsko skupino DON@U.com. Bil je med ustanovitelji in umetniškimi vodji slovite slovaške komorne zasedbe Opera Aperta Ensemble. Svoje zanimanje do historičnih glasbil udejanja skupaj z bratom Robertom v okviru dolgoročnega projekta LOTZ, tria tenorskih klarinetov iz 18. stoletja. Njegov orkester historičnih glasbil redno nastopa z Dunajsko akademijo, budimpeškim orkestrom Orfeo in Cappelo Cracovensis. Občasno rad nastopa tudi kot solist s simfoničnimi orkestri. Posnel je koncerte skladateljev Eugena Suchoňa in Ilje Zeljenka. Na svoj album Classic Malts je vključil dela Stravinskega, Scelsija, Sciarrina, Stockhausna, Reicha in Griseyja. Od 2002 do 2010 je učil klarinet na Akademiji za glasbo in dramo v Bratislavi, danes pa poučuje na Akademiji umetnosti v Banski Bystrici.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


Dogodek poteka v okviru Festivala Spectrum.


 

Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se