Ljubljana
MGML

KONCERT IZBRANIH NAGRAJENCEV TEMSIG: Godalni kvartet Opifex (Slovenija)

Nikola Pajanović, violina / Laura de Wolff, violina / Rebeka Skok, viola / Sara Čano, violončelo

Poletje glasbenih večerov v muzeju.

Ponedeljek
21
Avg 2023
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Nikola Pajanović (violina), Laura de Wolff (violina), Rebeka Skok (viola), Sara Čano, violončelo
Nikola Pajanović (violina), Laura de Wolff (violina), Rebeka Skok (viola), Sara Čano, violončelo

Ludwig van Beethoven (1770—1827), Godalni kvartet v F- duru št. 1, op. 18

Claude Debussy (1862—1918), Godalni kvartet v g-molu, op. 10


Godalni kvartet Opifex od leta 2021 deluje pod umetniškim vodstvom prof. Aleksandre Čano Muharemović, v študijsken letu 2022/23 pa je postal njihov mentor na Akademiji za glasbo v Ljubljani tudi red. prof. Emile Cantor. Prvič so se predstavili v Baročni dvorani radovljiške graščine. V sodelovanju s pianistom Petrom Bubolo, s katerim tvorijo klavirski kvintet, so nato izvedli še celovečerni koncert v Avditoriju Portorož. V sklopu Glasbene mladine ljubljanske so bili izbrani za koncertni cikel Ob klavirju in v Slovenski filharmoniji v dvorani Slavka Osterca zaigrali Schumannov klavirski kvintet. Marca 2023 so na slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG osvojili prvo nagrado in posebno priznanje za interpretacijo skladbe: K. Penderecki; godalni kvartet št. 3. Še isto leto so osvojili tudi prvo nagrado na 15. mednarodnem tekmovanju “Giovani Musicisti- Citta di Treviso”.

Nikola Pajanović je študent na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Gorjana Košute.
 Že kot osemletnik je na mednarodnem tekmovanju “Euritmia” v Povolettu prejel zlato priznanje. Od takrat se je uspešno udeležil številnih mednarodnih tekmovanj in na njih dosegal najvišje uvrstitve. Leta 2016 je na češkem tekmovanju Jaroslav Kocian poleg zmage v svoji kategoriji pridobil tudi naziv Lavreat celotnega tekmovanja. Povabili so ga na prestižno violinsko tekmovanje “Menuhin”2018 v Ženevi, kjer se je uvrstil v polfinale oziroma med 9 najboljših violinistov na svetu. Na Evroviziji mladih glasbenikov v Edinburgu je s svojim finalnim nastopom z BBC Škotskim simfoničnim orkestrom pridobil drugo nagrado.
 Na državnem tekmovanju TEMSIG je tekmoval štirikrat in vsakič odnesel zlato plaketo. V organizaciji Festivala Ljubljana se je dvakrat predstavil v ciklu „Mladi virtuozi“in tam izvedel vseh 24 Paganinijevih Capricciov. Kot solist je nastopal s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Komornim orkestrom Pardubice na Češkem. Za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je leta 2015 prejel Škerjančevo nagrado. 

Laura de Wolff študira violino pri prof. Gorjanu Košuti na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri uveljavljenih profesorjih, kot so prof. Tatjana Špragar, prof. Žiga Brank, prof. Violeta Smajlović Huart, prof. Raphael Kasprian, prof. Wonji-Kim Ozim, prof. Sandor Javorkai, prof. Stefan Milenkovich in prof. Lisa Jacobs. Med študijem se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka je dosegla prva mesta na tekmovanjih Leon Pfeifer, Svirel in Ars Nova Trieste, drugo mesto na tekmovanju Ars Nova Trieste, na državnem tekmovanju TEMSIG pa zlato ter srebrno plaketo. Tekmovanj se udeležuje tudi v okviru komornih zasedb. Leta 2020 je, pod mentorstvom prof. Slavena Kulenovića, z godalnim kvartetom prejela 2. nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. Z zasedbo Camerata Laibach, pod umetniškim vodstvom prof. Aleksandre Čano Muharemović, pa je leta 2019 zmagala na tekmovanju Akkordeon Art v Sarajevu. Dosegla je tudi visoke uvrstitve na več mednarodnih spletnih tekmovanjih. 

Rebeka Skok se je v violo poglobila na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorju Andreju Fegušu. Marca, leta 2022 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani z odliko diplomirala v razredu red. prof. Emila Cantorja trenutno pa na isti fakulteti obiskuje prvi letnik magistrskega študija. Vrsto let se udeležuje dodatnih mednarodnih izobraževanj iz viole in komorne igre v Franciji, Nemčiji, Avstriji ter Sloveniji pri priznanih in uveljavljenih glasbenikih, kot so Atar Arad, Garth Knox, Geneviève Strasser, Nobuko Imai, Gerhard Marschner in Vlatka Peljhan. Kot članica godalnega kvarteta Opifex redno nastopa na različnih festivalih in koncertih v okviru Glasbene mladine ljubljanske. Z isto zasedbo zmaguje tudi na mednarodnih tekmovanjih. Redno substituira pri Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije.

Dvaindvajsetletna čelistka Sara Čano je študirala na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu pri profesorju Julianu Stecklu in nadaljuje študij pri profesorju Milošu Mlejniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je prejemnica najvišjih nagrad na številnih mednarodnih tekmovanjih v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Avstriji in na Norveškem. V Astani, v Kazahstanu si je v finalu prestižnega mednarodnega tekmovanja za mlade glasbenike “Čajkovski” s Koncertom za violončelo in orkester Edouarda Lale ob spremljavi Evrazijskega simfoničnega orkestra kot prva predstavnica Slovenije postala lavreatka desetega Mednarodnega tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike. Na 44. tekmovanju TEMSIG je zmagala s stotimi točkami. Prav tako si je prislužila “Škerjančevo nagrado” in kot “Mladi up” prejela štipendijo zavarovalnice Triglav. Nastopila je na prestižnih odrih v Moskvi in Sankt Petersburgu in kot solistka nastopila z Ruskim predsedniškim simfoničnim orkestrom v Kremlju. S številnimi recitali in koncerti se je predstavila tudi v Italiji, Kazahstanu, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Republiki Severne Makedonije, Belgiji, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem, na Češkem, na Madžarskem in na Norveškem.


Brezplačne vstopnice, ki vam jih velikodušno poklanjajo Adria Media Ljubljana, GenLan in Essai & Acai, je mogoče prevzeti zadnjo uro pred dogodkom v Mestnem muzeju Ljubljana. Rezervacije niso mogoče.


V sodelovanju z:


Dogodek poteka v okviru 35. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in cikla Poletje v stari Ljubljani.



Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se