Ljubljana
MGML

Praznovanje svetovnega dneva Art nouveau

Nova umetnost

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja - nove umetnosti, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenila podobo mest v Evropi in tudi izven nje. Na ta dan obeležujemo smrt in izkazujemo spoštovanje Antoniju Gaudiju in Ődönu Lechnerju, dvema od najbolj karizmatičnih arhitektov art nouveauja, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Četrtek
6
Jun 2019
Čas: 17:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Praznovanje svetovnega dneva Art nouveau

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je porodila leta 2013 sodelavcem Madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Mestna občina Ljubljana.  V tednu okrog 10. junija potekajo v vseh partnerskih mestih najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. Z različnimi dejavnostmi se bomo temu praznovanju pridružili tudi v Ljubljani. Podroben seznam letošnjih dogodkov najdete na tej spletni strani.

OTVORITEV

  • 17.00 Otvoritev praznovanja ob 20. obletnici mednarodne mreže nova umetnost / Réseau Art Nouveau Network (RANN)

PREDAVANJE

  • 17.15 Breda Mihelič bo predstavila dvajsetletno delovanje Ljubljane v mednarodni mreži nova umetnost / Réseau Art Nouveau Network (RANN)

PREDAVANJE

  • 17.30 Karel Pollak bo predstavil prenovo secesijske dediščine v okviru programa Ljubljana – moje mesto.

VODEN OGLED

  • 18.00 Z Barbaro Savenc po razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.
    Ljubljana je okrog leta 1900 doživela izjemen razcvet. Z županom Ivanom Hribarjem je bila v mestu vpeljana marsikatera novost, začel pa se je tudi umetnosti naklonjen trenutek.

Art nouveau Ljubljana 

Mestna občina Ljubljana je članica mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network (RANN), ki je bila ustanovljena leta 1999 v Bruslju. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje nove umetnosti - art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.  

Danes je v RANN povezanih že 22 evropskih mest z bogato dediščino art nouveauja, mreža pa je od leta 2014 vpisana na seznam kulturnih poti Sveta Evrope.

Leta 2018 so se ljubljanske ustanove (Mestna občina Ljubljana - MOL, Mestni muzej Ljubljana - MGML, Narodni muzej Slovenije - NMS, Narodna galerija Slovenije - NGS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje - MAO, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani - FF UL,  Urbanistični inštitut RS - UIRS in Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana - ZVKDS) povezale v lokalno mrežo Art nouveau Ljubljana, zato da bi skupaj in v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovale pri delovanju mednarodne mreže RANN in izvajale njene ključne naloge na lokalni ravni.

V letu 2019 praznuje mreža RANN dvajsetletnico svojega obstoja, 10. junija pa svetovni dan art nouveauja. Ob tej priložnosti bo Art nouveau Ljubljana pripravila vrsto aktivnosti, s katerimi bo pomagala v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine.

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se