Ljubljana
MGML

Izdelajmo si knjižno kazalo v tehniki pečne čipke

Klekljarska delavnica z Alenko Križmančič, strokovno učiteljico klekljanja na Čipkarski šoli Gorica, primerna za klekljarice s predznanjem.

O veščinah, ki so bile nekdaj nuja, danes pa jih razumemo kot 'hrano za dušo'.

Sobota
22
Feb 2020
Čas: 10:00–14:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Izdelajmo si knjižno kazalo v tehniki pečne čipke

Ena glavnih niti razstave Knjiga. Znanje. Razum je ravno pojem znanja, ki v zgodnjem novem veku postaja vrednota, prvenstveno sicer v svetu moških, dostop do njega pa postopno pridobivajo tudi ženske. V Ljubljani tako prvo šolo za dekleta ustanovijo sestre Uršulinke. 

Sestavni del izobrazbe žensk tega časa so tudi ročna dela in razvijanje čuta za lepoto. Danes se ta znanja ohranjajo in gojijo predvsem kot hobiji, kot »hrana za dušo«. Nekoč pa so to ženske morale znati, če so želele veljati za izobražene.

Kot navdih za ustvarjanje, sproščanje in osmišljanje prostega časa vas ob razstavi Knjiga. Znanje. Razum. vabimo na kljekljarsko delavnico za klekljarice s predznanjem, kjer bomo pod mentorstvom Alenke Križmančič, učiteljice klekljanja na Čipkarski šoli Gorica, izdelali knjižno kazalo v tehniki pečne čipke.


Delavnica ni primerna za začetnike. Na delavnico pa s seboj prinesite klekljarski pribor, 13 parov klekljev z bombažnim sukancem št. 50 in 2 para z belim sukancem št. 8 (primerena bela debelejša nit za vezenje s križci). Za vse pare je potrebna le majhna količina sukanca.

Izdelek sestavljajo osnovne prvine pečne čipke: najprej tul mreža, po kateri se vije enostaven vzorec z debelejšim sukancem, sledi del z manjšimi obrobnimi luknjicami in s stiliziranim cvetličnim vzorcem ter na koncu še tipičen motiv za pečno čipko sestavljen iz štirih obrobljenih luknjic. Vzorec in tiskana navodila za izdelavo prejmete na delavnici.

Cena delavnice je 29 EUR. Maksimalno število udeleženk je 10. Obvezne prijave sprejemamo do srede, 19. 2. 2020, na prijava@mgml.si

Alenka Križmančič, strokovna učiteljica klekljanja na Čipkarski šoli Gorica (Fondazione Scuola Merletti di Gorizia), prihaja iz okolice Trsta. Pri svojem raziskovanju tržaške narodne noše so jo zanimale zlasti čipkaste obrobe peč – naglavnih rut – po katerih so pečne čipke dobile ime. Je avtorica dvojezične, slovensko italijanske publikacije, Nitka čez nitko skleklja čipko.

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se