Ljubljana
MGML

Predavanje prof. ddr. Nataše Golob: Prepisovalci in bralci – knjige in ljudje v 15. stoletju na Kranjskem

V 15. stoletju bila Ljubljana živahno ustvarjalno mesto, kjer so se srečevali ljudje iz gradov in bližnjih mest. Ni jih povezovala samo gospodarska in politična soodvisnost, ampak jih je odlikovalo znanje različnih strok.

Četrtek
15
Feb 2018
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Detajl iz rokopisa Dunaj, OeNB, Cod. 2821 s podpisom Martina iz Loke
Detajl iz rokopisa Dunaj, OeNB, Cod. 2821 s podpisom Martina iz Loke © Nataša Golob

To se ne bi moglo uresničiti, če ne bi bili ob njih tudi vešči in odlični prepisovalci. Vendar se ne bomo ustavljali pri tehnikah prepisovanja, okraševanja in knjigoveštva, pač pa pri vsebinah in osebah, ki so knjige imeli, so jih naročali in brali. Lok te predstavitve je osredotočen na imena oseb ob knjigah in na vsebine, ki se z uveljavitvijo prvotiskov naglo spremenijo, pa tudi Ljubljana se zaradi stikov z univerzami in dvori oblikuje v zanimivo intelektualno središče.

O predavateljici prof. ddr. Nataši Golob

Umetnostna zgodovinarka, ki ima nadvse rada rokopise in dogajanje v srednjem veku, a se je med drugim morala ukvarjati tudi z nalogami, ki so ji vzele veliko časa, npr. z učnimi načrti za umetnostno zgodovino v srednjih in osnovnih šolah in nalogami, ki pritičejo maturitetni komisiji. Na križišču med raziskovanjem srednjeveških rokopisov in besedili s šolskim značajem so nastali učbeniki; veliko veselja je imela z učbeniki za umetnostno zgodovino za osnovnošolce, najljubši pa ji je »stranski sadež«, detektivka skozi zgodovino knjige za otroke pri 10., 12. letih pod naslovom »Palimpsesti ali igra za dva in zbor«.

Čeprav je članke o srednjeveških rokopisih in knjižnem slikarstvu objavljala že v 80. letih, je leta 1994 pritegnila pozornost monografija o rokopisih 12. stoletja iz Stične, ki so ji sledile še druge publikacije in doslej enajst razstav. Res je knjižno slikarstvo najbolj na očeh, a celote ni mogoče razumeti brez upoštevanja vseh materialnih in strukturnih prvin, še manj brez razumevanja sporočila, ki je vsebovano v vseh zapisanih besedah. Edino tako, z dojemanjem materialnih danosti knjige, njene vsebine in estetske nadgradnje, se lahko približamo ljudem, ki so knjige ustvarili, jih brali in ob njih rasli.  

Prav zdaj je v Narodnem muzeju Slovenije na ogled razstava NA PERGAMENTU IN PAPIRJU. Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk, katere avtorica je prof. ddr. Nataša Golob.

Tor
21
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
23
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
25
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Sob
25
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
1
Jun 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se