Ljubljana
MGML

Plečnik in Ljubljana: februarsko vodstvo po razstavi z avtorico [VSA MESTA SO ZASEDENA]

Le redke zasnove Plečnikovega urejanja ljubljanskega odprtega prostora so nastale v neopredeljenem prostoru, večinoma je ustvarjal v kontekstu obstoječega, ki ga je ohranil, nadgradil ali bolj ali manj radikalno preuredil. Vabljeni na februarsko vodstvo po razstavi 'Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora' z avtorico razstave mag. Darjo Pergovnik, ZVKDS.

Sreda
28
Feb 2024
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Plečnikova hiša
Odrasli, študenti, seniorji
Avtorica razstave Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora, mag. Darja Pergovnik, ZVKDS
Avtorica razstave Plečnik in Ljubljana: urejanje odprtega prostora, mag. Darja Pergovnik, ZVKDS © Blaž Gutman / MGML

Med Plečnikovimi radikalnejšimi preureditvami je bil zagotovo park Zvezda, v katerem je arhitekt predvidel posek starih kostanjev in zasaditev novih platan. Temu se je uprlo javno mnenje, ki je kar za dobro desetletje zamaknilo uresničitev Plečnikove zamisli. Takole je 'Star Ljubljančan' zapisal v pismu bralcev, objavljenem v časniku Slovenec dne 5. marca 1929:

"'Zvezda' to niso mačje solze, zato tudi najostrejša beseda v obrambo Zvezde ni odveč. /.../ Za Zvezdo se je nekoč zanimala tudi Kranjska hranilnica in ponujala zanjo mestni občini poslopje realke. Ker pa Ljubljančani niso pustili, da bi prišla Zvezda v roke privatnikov, ki bi jo prej ali slej ogradili in jo porabili samo za svoje izvoljence, je tudi zavriščalo po Ljubljani, in "vox populi" je to preprečil.
Preprečiti mora tudi sedaj uničenje Zvezde, kajti naša dolžnost je, ohraniti potomcem one dobrote, ki smo jih deležni mi. Mladina naj ima za svoje potrebe Aleksandrovo cesto, nam pa pustite Zvezdo, kjer iščemo ob 'suhih' večerih, katerih je vsaj pet in dvajset na mesec, razvedrila ob zvokih godbe."

Vabljeni na vodstvo po razstavi z avtorico!

Vodstvo je brezplačno.
Zaradi omejenega prostora v hiši si mesto na vodstvu rezervirajte na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00).

Ned
19
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Tor
21
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Sre
22
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Plečnikova hiša • Družine
Sob
25
Maj 2024
Dan odprtih vrat, Delavnica, Prireditev na prostem, Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci
Sob
8
Jun 2024
Voden ogled
Plečnikova hiša • Družine, otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se