Ljubljana
MGML

Predavanje priznanega hrvaškega umetnika, čigar delo temelji na vizualizaciji poezije

V okviru festivala Indigo bo v petek, 13. septembra, ob 19.30 uri v Atriju ZRC SAZU potekalo predavanje Vlada Marteka. Njegova retrospektivna razstava je bila pred kratkim na ogled v MMSU Rijeka, februarja 2020 pa se bo predstavil tudi v Mestni galeriji Ljubljana. Martek v svojih umetniških delih umešča pesmi in njihove fragmente v kolaže, fotografije, grafike, skice, risbe, umetniške intervencije in agitacije, grafite in tapete. 

None

Njegovo delo temelji na diskurzu med umetnostjo, filozofijo in poezijo. Operira z negacijo in konstrukcijo besed, s čimer ustvari realnost za črkami. Svoje delo opisuje kot pred-poezijo – redukcijo in koncentracijo pesmi. S svojimi besedami jo opiše takole: "Pred-poezija je nadzor, izmikanje v prostor pred pisanjem, nadziranje mojih misli, motivov in razlogov, zakaj pišem, moja odgovornost, čiščenje, preden pričnem s pisanjem poezije. V tem smislu je provokacija v jeziku, tako prek uničenja kot tudi gradnje." Martek uporablja kritične, ironične in analitične metode v kombinaciji s širokim izborom medijev in materialov za preizpraševanje družbenih struktur. 

Predavanje se bo osredotočalo na Martekove zapise, umetnostno literaturo in primerke samizdata, vplive nanj ter Martekove metode dela.

Več informacij.

Objavljeno: 12. 9. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se