Ljubljana
MGML

[M_oder] Peter Černe: Skloni v slovnici madžarskega jezika

Predstavitev nagrajenca Prešernove nagrade, ki jo Univerza v Ljubljani podeljuje študentkam in študentom za izjemne dosežke na področju znanosti in umetnosti.

Magistrsko delo prinaša kritično ovrednotenje različnih analiz sklona v madžarskem jeziku.

Torek
27
Feb 2024
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Peter Černe
Peter Černe © Nebojša Tejić/STA

Slovenski jezik pozna 6 sklonov: imenovalnik, rodilnik, dajalnik, tožilnik, mestnik, orodnik. Tudi zato je preučevanje sklona kot slovnične kategorije lahko izredno zanimivo, ko raziskujemo katerega od uralskih jezikov, saj ti izkazujejo precej obsežnejši seznam sklonov. Med te sodi tudi madžarščina, ki sklonska obzorja slovenskega tožilnika, mestnika ali orodnika širi s sublativom, adesivom, kavzativom, translativom in drugimi, ki maternemu govorcu slovenščine predstavljajo svojevrstne slovnične kuriozitete.

Madžarski sklonski sistem je torej veliko širši in kompleksnejši, iz česar pa izhaja vprašanje njegove zamejitve. Na področju raziskovanja slovnice madžarskega jezika je že dolgo predmet obravnave točno število sklonov, ki jih izkazuje madžarska slovnica. Postavljene teorije v najožje zamejitve sklonskega sistema uvrščajo 17 domnevnih sklonov, najobsežnejši nabori, do katerih so pripeljale analize, pa jih predstavljajo 28. Največ analiz za madžarščino predlaga od 23 do 25 domnevnih sklonov. Z izčrpnim in sistematičnim pregledom ter kritičnim ovrednotenjem različnih analiz sklona v madžarskem jeziku Peter Černe v svojem magistrskem delu predlaga končen seznam 18 sklonov. 


Peter Černe je leta 2019 diplomiral iz splošnega jezikoslovja na Filozofski fakulteti in iz teoloških študijev na Teološki fakulteti UL. Leta 2022 je na Filozofski fakulteti iz splošnega jezikoslovja tudi magistriral. V času študija je posebno pozornost posvečal madžarskemu jeziku in med drugim sodeloval pri pripravi Učbenika madžarščine za Slovence 2, ki je izšel pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in kot prevajalec soustvarjal učbenik Magyar utca 1, ki je nedavno izšel pri isti založbi.

Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
10
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, šolske in predšolske skupine, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
17
Maj 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se