Ljubljana
MGML

Odprte glave: Maja Hren Brvar

Serija štirih brezplačnih pogovorov, ki jih vodi Tanja Devetak

Besedo dajemo ustvarjalkam in ustvarjalcem v slovenski modi, ki so s svojim delom vplivali na raznolike procese in načine izobraževanja o in v modi.

Četrtek
9
Maj 2024
Čas: 17:00–17:45
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Maja Hren Brvar
Maja Hren Brvar © PMM

Maja Hren Brvar, po izobrazbi univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka, je zaposlena kot višja kustodinja zbirk oblačilne kulture v Pokrajinskem muzeju Maribor. Zbirka oblačilne kulture je edinstvena v slovenskem muzejskem prostoru in šteje več kot 10.000 predmetov. Svoje delo dojema kot poslanstvo in izreden privilegij. Iz ljubezni do muzejskega dela in gradiva se ji z lahkoto rojevajo nove ideje in projekti. Rada jih prepleta s sodobnostjo in vključuje mlade, saj verjame, da lahko s svežim, zanimivim in sodobnim pristopom vzgajamo nov rod muzejskih navdušencev.

Leta 2013 je zasnovala in od takrat vsako leto v mesecu maju vodi, organizira in izvede projekt MESEC MODE V MUZEJU, vsako leto na drugačno tematiko. Generalno izhodišče projekta spogleduje preteklost s sedanjostjo, opozarja na fenomen mode kot nenehno spreminjanje in predvsem tudi vračanje v sveži sodobni preobleki. S pomočjo muzejskih predmetov v se okviru projekta predstavijo vzporednice preteklosti in sedanjosti, ki hkrati služijo tudi kot inspiracija za poustvarjanje ali ustvarjanje izdelkov sodobnih oblikovalcev. Na modnih druženjih pa se moda aktualizira in se z različnimi vsebinami prikazuje kot pomemben del vizualne umetnosti znotraj kulturne zgodovine.


Naš predlog je, da po prvem majskem pogovoru Odprte glave v Mestnem muzeju Ljubljana, obiščete še naše kolege v Pokrajinskem muzeju Maribor na letošnji ediciji Meseca mode v muzeju, ki bo tokrat potekal od 18. do 30. maja na temo Modna ilustracija.


Tanja Devetak je izredna profesorica za področje oblikovanja oblačil in tekstilij. Je zunanja predavateljica na Fakulteti za dizajn. Za svoje delo je prejela mednarodne nagrade ter redno razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah. Deluje kot neodvisna raziskovalka na področju zgodovine slovenske mode, dekolonizacije mode in konteksta modnega sistema. Sodeluje pri projektih, ki so del širšega sodobnega oblikovalskega konteksta.

Pogovori so brezplačni, prosimo pavas za rezervacijo mesta na prijava@mgml.si.

Termini Odprtih glav: 9. 5. in 23. 5., 6. in 20. 6. 2024

Pogovore se snema. Sodelovanje s Centrom za raziskave dizajna.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se