Ljubljana
MGML

[M_oder] Ana Jerman: Za vse je mesto

Avtorica je za magistrsko nalogo prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Projektna študija bivalnih tipologij za ranljive skupine in idejna zasnova prostorov skupnosti na območju Hrovatinovega vrta v Ljubljani

Torek
7
Maj 2024
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
[M_oder] Ana Jerman: Za vse je mesto

Skrb za enakopravno kulturo bivanja ranljivih skupin postaja vedno pomembnejša. Število starejših ljudi in oseb z vsaj eno obliko invalidnosti se povečuje, raznolikost bivalnih tipologij zanje pa je pri nas skromna. Pogosto so ti ljudje zaradi svojih potreb odrinjeni na rob.

Izhajajoč iz lastne izkušnje Ana Jerman v svoji magistrski nalogi raziskuje možne oblike prebivanja ranljivih skupin izven obstoječih institucij. Snuje bivalne tipologije, ki omogočajo vključenost različnih uporabnikov in temeljijo na deinstitucionaliziranem kolektivnem bivanju v neposredni povezavi z mestom. Dokazati namreč želi, da mesto ne sme biti namenjeno le tržnim vsebinam in da mora biti njegov prostorski potencial na voljo vsem prebivalcem. Z odpiranjem prostorov v središču Ljubljane želi spodbuditi raznolikost vsebin in načinov rabe za potrebe različnih uporabnikov. Pogoji bivanja v mestu morajo biti enaki za vse, ne glede na specifiko in raznolikost prebivalcev, njihovih potreb in značajev. Mesto mora biti prostor za vse!

Zaključna naloga se ne ukvarja le z dostopnostjo in gradnjo brez ovir, ampak razmišlja tudi o odpiranju arhitekture in prostora, ki omogoča enakopravne pogoje za bivanje in spodbuja vključujočo družbo.


Ana Jerman, roj. 1996 v Ljubljani je v študijskih letih na Fakulteti za arhitekturao poleg rednega študija sodelovala pri številnih projektih, delavnicah in razstavah, med njimi na delavnici Doma z betonom in delavnici From virtuous situations towards narrative assemblages, v okviru seminarja Perović. Udeležila se je delavnice Frames for life pod mentorstvom arhtitektke Pie Illonen. Sodelovala je pri zasnovi in izgradnji učno - prostovoljskega centra v Brufutu v Gambiji, kjer so leta 2019 pod vodstvom mentorjev skupaj s kolegi Fakultete za arhitekturo zgradili malo šolo za otroke. Istega leta se je udeležila mednarorne delavnice Immersive School of Architecture v Trenti, pod mentorstvom Richarda Leplastrierja in Petra Stutchburyja, s katerima je nadaljevala sodelovanje kot prostovoljka na Glenn Murcutt Masterclassu v Sydneyu, v Avstraliji. V letu 2022 je zasnovala paviljon za umetnika v okviru arhitekturne delavnice z arhitektom Juhanijem Pallassmo.

Leta 2018 je v soavtorstvu prejela 2. nagrado na mednarodnem študentskem natečaju za ureditev širšega območja Osojskega jezera v Avstriji. Bila je del projektne skupine, ki je prejela 3. nagrado na javnem natečaju za izbiro projektne rešitve za Bazenski kompleks v Češči vasi. S skupino sodelavcev je na javnem natečaju prejela prvo nagrado za Večstanovanjski objekt Dvorakova v Mariboru, kjer se predvideva nova stanovanja za mlade v središču mesta. Leta 2020 je skupaj z Janjo Šušnjar, Sofio Romeo Gurrea-Nozaleda in Miguelom Sotosom Fernándezom-Zúñigo prejela 1. nagrado na natečaju za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za nov vrtec v Bohinju. Sodelovala je pri izdelavi projektne dokumentacije in izvedbi projekta. Vrtec je aprila 2023 odprl svoja vrata, arhitekti pa so za svoje delo pravkar prejeli glavno na Balkanskem bienalu v kategoriji "Best answer to the theme Back to the Roots”. Projekt vrtca je prejel mednarodno priznanje Piranesi in je v ožjem izboru 40.projektov za evropsko arhitekturno nagrado Mies van Der Rohe. Vrtec je zasnovan kot kompozicija treh hiš pod sloganom “iz malega raste veliko", s svojim konceptom se navzven naslanja na tipologijo gorenjske arhitekture, navznoter pa prostore pod tremi velikimi lesenimi strehami oblikuje popolnoma svobodno in povezano z okoliško krajino.

Ana je prejemnica Vurnikove nagrade za študentsko delo za leto 2022 in nagrade BIG SEE – perspektivni.

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se