Ljubljana
MGML

Sešijem si bluzon

9-urni začetni tečaj šivanja (13., 19. in 27. 9. od 17:00 do 20:00)

Šiviljski tečaj je primeren tako za začetnike kot tudi tiste z nekaj predznanja v šivanju s šivalnim strojem. Udeleženci bodo osvojili rokovanje s šivalnim strojem, spoznali osnove šivanja in potrebne pripomočke, ki jih potrebujemo.

Petek
13
Sep 2024
Čas: 17:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti
Mateja Gruden, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil
Mateja Gruden, mentorica šivanja na FLiKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil

Tečaj je primeren tako za začetnike kot tudi tiste z nekaj predznanja v šivanju s šivalnim strojem. Udeleženci bodo osvojili rokovanje s šivalnim strojem, spoznali osnove šivanja in potrebne pripomočke, ki jih potrebujemo. Naučili se bomo zašiti blazinico za bucike in preprost bluzon (tuniko) po kroju. Bluzon bo na voljo v dveh dolžinah ter v velikostih od 34 do 44. 

Šiviljski stroji bodo na delavnici dostopni. Udeležencem, ki imajo svoj stroj,  priporočamo, da ga prinesejo s seboj.


Program: Začnemo s spoznavanjem šivalnega stroja, vseh njegovih funkcij in osnovnih pripomočkov za šivanje. Sledi poskusno šivanje na koščku blaga in spoznavanje različnih šivov. Udeleženci si nato izberejo blago in zašijemo blazinico za bucike. Po uspešno sešitem prvem izdelku, se naučimo izbrati ustrezno velikost bluzona glede na telesne mere. Pripravili bomo krojne dele, jih pripeli na blago in izrezali. Nato sledi šivanje bluzona – obzankanje krojnih delov, šivanje osnove, izdelava vratne obrobe in robov. Veseli in navdušeni nad novim znanjem šivanja in sešitim izdelkom bomo tečaj zaključili s podelitvijo diplom.

Naučili se bomo:
• uporabljati klasični šivalni stroj (napeljava niti, nastavitev šivov, navijanje vretenca,…); prinesete lahko svojega, lahko delate na našem
• osnove šivanja in uporabe šiviljskih pripomočkov,
• zašiti blazinico za bucike,
• zašiti bluzon.


Izvajalki tečaja:

Mateja Gruden, mentorica šivanja na FLIKEpike tečajih in dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil:
"Že v likovni gimnaziji sem se preizkušala na različnih področjih kreativnega izražanja. Med drugim sem se vpisala tudi na tečaj šivanja, nekaj let po tem pa diplomirala iz modnega oblikovanja. Že med študijem sem spoznala FLIKEpike in se pridružila ekipi srčnih mentoric. Ker sem se spogledovala tudi z likovno pedagogiko, je bilo logično, da poučevanje šivanja postane moj sanjski poklic. Danes imam poleg FLIKEpike tudi svojo družino, razvijam pa tudi svojo blagovno znamko udobnih hlač ZEBU."

Ana Kosi, mentorica šivanja in ustanoviteljica FLIKEpike tečajev:
"Sem navdušena raziskovalka življenja in delo z rokami mi je blizu že od otroških let. Pokončanem študiju geografije in desetletnem delu na tem področju, sem se v celoti posvetila novemu izzivu in ljubezni - šivanju in tečajem šivanja. Že deveto leto pripravljam in izvajam programe šivanja ter vodim atelje FLIKEpike. V tem delu neizmerno uživam, rastem, raziskujem in nadgrajujem znanje. Prepričana sem, da dobro usvojene osnove šivanja vodijo k sproščenemu in lahkotnemu šivanju ter pogumnemu raziskovanju novih tehnik."

Cena: 135 € na udeleženca

Cena vključuje:
• strokovno vodenje tečaja,
• krojne pole za vse udeležence,
• material za blazinico za bucike,
• šiviljske pripomočke.

Ni vključeno v ceno: blago za bluzon: srednje debela tkanina (žakard, bukle, jeans, platno,..): 150 cm (za kratek bluzon) oz. 220 cm (za daljši bluzon).

Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
17
Maj 2024
Prireditev na prostem, Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se